Dankbaarheid als basis van geluk

door | 22 feb 2019

Er zijn van die dagen in je leven die je nooit meer vergeet. Zaterdag 6 november 2014 is voor mij zo’n dag. Het is de dag waarop ik me omringde met veel mensen die me enorm dierbaar zijn. Mensen voor wie ik blijkbaar ook dierbaar ben. Maar nog meer mensen voor wie mijn moeder dierbaar is. Het is een dag waar ik slechts zeven dagen naartoe kon werken. Ik had geen idee hoe het zou zijn wanneer deze dag daadwerkelijk zou komen. Het was de dag waarop ik samen met ruim tweehonderd anderen mijn moeder heb herdacht. Een week eerder was zij plotseling weggerukt uit mijn leven. Totaal onverwachts.

Wanneer ik mezelf afvraag wat de mooiste dagen uit mijn leven zijn, is het toch deze dag die ik vol overtuiging noem. Mezelf afvragend hoe het kan dat de begrafenis van mijn grootste inspiratiebron zoveel positieve, warme gevoelens oproept. Hoe kan het zijn dat ik me gelukkig voelde op deze zonnige novemberdag? Vanmorgen toen ik mijn dankbaarheid uitsprak voor alles wat ik heb in het leven vielen de kwartjes. Dankbaarheid blijkt het magische woord.

Op de dag waarop ik mijn moeder heb begraven was ik dankbaar voor alles wat zij mij heeft gegeven. Was ik dankbaar voor hoe haar opvoeding mij heeft gevormd tot wie ik ben. Dankbaar ben ik voor de positieve energie die dankzij haar in mij voorleeft. Dankbaar ben ik voor al die mensen die daar voor mij en mijn naasten waren op deze mooie emotionele dag. De dag waarop verdriet en angst werden opgegeten door dankbaarheid. Het gevoel van dankbaarheid wil ik graag met je delen.

Wat is dankbaarheid precies?
Dankbaarheid is bewust stilstaan bij wie ik ben, bij wat ik heb en bij wie mij daarbij hebben geholpen. Dankbaarheid is de dingen niet als vanzelfsprekend zien. Het uitspreken van waardering, mezelf positief verbazen, iemand of iets bedanken, mijn zegeningen tellen. Dat is dankbaarheid voor mij.

Wat kan dankbaarheid voor jou betekenen?
Terug naar mijn moment. Wat gebeurde er precies op die droevige maar o zo mooie dag waarop ik zoveel warmte en liefde voelde? En wat gebeurt er wanneer ik mijn dankbaarheid uitspreek? Mijn ontdekkingstocht naar dankbaarheid was begonnen.

  • Wij mensen focussen ons of op het positieve of op het negatieve. Je bent kwaad, verdrietig en negatief over wie je bent of wat je hebt. Of je bent blij, positief en optimistisch. Wanneer je ervoor kiest om dankbaar te zijn en dit uitspreekt, krijgt deze negativiteit geen ruimte, waardoor je minder negatieve emotie ervaart. In zware periodes kunnen verdriet en pijn draaglijker en lichter worden door dankbaarheid uit te spreken.
  • Dankbaarheid heeft grote impact op je zelfvertrouwen. Ga eens terug naar het moment waarop iemand ‘dank je wel’ tegen je heeft gezegd. Je hebt het gevoel dat je ertoe doet, dat je er mag zijn en dat je waarde toevoegt aan het leven van de ander. Je hebt bijgedragen aan het geluk van een ander, waardoor je blijer bent met wie jij bent. Dit heeft vervolgens weer grote impact op je eigenwaarden en zelfvertrouwen.
  • Mensen die dankbaar zijn staan over het algemeen positiever, blijer, behulpzamer, spiritueler en vergevingsgezinder in het leven en beschikken over meer energie. Hierdoor creëer je een omgeving die liefdevol is. Precies om deze reden kan ik mijn stemming tijdens de dag van mijn moeders begrafenis verklaren.

WORKSHOP

BREATHE TO FREEDOM

Wil je meer vrijheid, creativiteit en innerlijke rust in je leven?
Kom het ontdekken via de kracht van jouw adem.

Dankbaarheid in 4 simpele tips
Ik spreek regelmatig uit waar ik dankbaar voor ben. Het brengt me in het nu en zorgt ervoor dat mijn leven niet gefocust is op wat ik nog niet heb, maar op wat ik al wel heb. Het zorgt ervoor dat ik me focus op de eigenschappen waar ik trost op ben, niet op de eigenschappen die ik wil verbeteren. Het brengt rust en ruimte en maakt mijn leven mooier en lichter.

Hierbij geef ik je mijn vier geheimen.

  • In de vroege ochtend ga ik op een meditatiekussen zitten. Mijn telefoon nog onaangeraakt, een paar kaarsen brandend, rustgevende muziek op de achtergrond. Intern stel ik mezelf de vraag; ‘Waar ben ik dankbaar voor?’. Ik ga naar binnen en het antwoord komt vanzelf. Vervolgens schrijf ik het op in mijn dankbaarheidsdagboek.
  • Hier komt de meest spannende van de drie. Ik pak mijn telefoon, bel iemand op die ik dankbaar ben en spreek mijn dankbaarheid uit. By far mijn favoriet. Het gevoel wat ik ervaar is magisch. Een appje of SMS’je doet in mindere mate wonderen. Face to face mag natuurlijk ook!
  • Ik geef een compliment. Lukraak op straat werkt het best. Dan komt die heerlijke verbaasde ‘dank je wel’. Iemand is mij dankbaar. En dat voelt verschrikkelijk goed. De dag van de ander kan niet meer stuk en die van mij ook niet. De overtreffende trap is het geven van een bos bloemen aan een wildvreemde.
  • Als mijn ochtendmeditatie er niet inzit pak ik ’s avonds tijdens het tandenpoetsen mijn moment. Elke avond vraag ik mezelf af welke drie dingen er vandaag goed zijn gegaan. Mijn dankbaarheidsmomentje plak ik eraan vast.

Dankbaarheid en een betere gezondheid
De relatie tussen het uitspreken van dankbaarheid en het ervaren van geluk is bewezen. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat mensen die dankbaar zijn een lagere bloeddruk en een beter immuunsysteem hebben en minder vatbaar zijn voor medische kwalen. Reden genoeg om vandaag te starten met het uitspreken van dankbaarheid. Ik bedank mijn moeder nog een keertje. Het was dankbaarheid wat mij de kracht gaf om door te gaan. Samen met al die mooie, geweldige mensen om me heen. Precies daar ben ik elke dag dankbaar voor.

Liefs,

Pieter Schop

Meer info

Meer lezen of meer informatie ontvangen over onze eerstvolgende workshop? Kijk hieronder

Keuzes maken. Is dat nou zo moeilijk?

Keuzes maken. Is dat nou zo moeilijk?

Over twee weken loopt je arbeidscontract af. Je bent al enige tijd aan het solliciteren, maar het lukt je maar niet om die droombaan te vinden. Tijdens gesprekken voel je een gematigd enthousiasme. Je weet dit te verbloemen en kan jezelf een uur lang in een blije...

Lees meer

Breathe to Freedom

workshop

Ervaar je regelmatig stress en spanning in je lichaam en verlang je naar meer rust in je hoofd? Heb je daarnaast het gevoel dat jouw ademhaling wel wat voller, dieper en ‘beter’ zou kunnen?Dan is de workshop Breathe to Freedom iets voor jou.
Wees trots op jezelf

Wees trots op jezelf

Het kost me vaak moeite om trots te zijn op mijn eigen prestaties, die ik soms niet eens meer zie. Het gevaar van negatieve gedachtenpatronen ligt op de loer. Tijd om uit deze spiraal te stappen en mijn focus te veranderen. Ben jij net als ik iemand die zich niet...

Lees meer
Fouten vieren, de snelweg naar succes

Fouten vieren, de snelweg naar succes

Je fouten vieren, heb je dat weleens gedaan? Eens goed stil staan bij een gemaakt fout, deze erkennen, benoemen en in het licht zetten. Niet, dat is een gemiste kans. Het maken van fouten en ze vervolgens onder de aandacht brengen is namelijk de snelste weg naar...

Lees meer

Gratis tips en updates over onze workshops ontvangen?

BTW: NL175947016B01    © 2019 Pieter Alexander Schop     Algemene voorwaarden Privacy Statement Cookie Verklaring
Share This

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten