Keuzes maken. Is dat nou zo moeilijk?

door | 22 feb 2019

Over twee weken loopt je arbeidscontract af. Je bent al enige tijd aan het solliciteren, maar het lukt je maar niet om die droombaan te vinden. Tijdens gesprekken voel je een gematigd enthousiasme. Je weet dit te verbloemen en kan jezelf een uur lang in een blije bubbel wanen, waarin het je lukt om kunstmatig jouw beste zelf te laten zien. Na wat getouwtrek over de financiën teken je het arbeidscontract. Rationeel volledig verklaarbaar. Maar diep van binnen is er dat stemmetje wat zegt ‘Waarom doe ik dit?’

Voor velen zal dit verhaal herkenbaar zijn. Dit komt omdat we een groot deel van onze keuzes maken vanuit angst. Wanneer je kijkt naar de emotie van waaruit je keuzes maakt, zijn er slechts twee basis emoties: angst en liefde. Ik durf toe te geven dat ik gedurende mijn leven vaak gekozen heb vanuit angst. Ik durf zelfs toe te geven dat ik het nog steeds weleens doe. Bewust of onbewust.

In een relatie blijven om bang te zijn voor wat er straks niet meer is wanneer ik afscheid neem. Het missen van de liefde, de warmte, de intimiteit en de bevestiging dat ik leuk ben. Kiezen voor een baan omdat ik bang ben dat ik straks geen inkomen heb. Bang dat ik na een periode van werkloosheid niet meer aan een baan kom. Mezelf schamend richting de volgende vriend of oud-collega die opmerkt; ‘Maar je bent al zo lang aan het solliciteren.’. Het zijn belemmerende overtuigingen en angsten die mij weerhouden om andere keuzes te maken.

WORKSHOP

BREATHE TO FREEDOM

Wil je meer vrijheid, creativiteit en innerlijke rust in je leven?
Kom het ontdekken via de kracht van jouw adem.

Tot ik een jaar geleden besefte dat ik vanuit verstand vaak niet de juiste keuze maak. En mijn angst bovendien vaak erg ongegrond bleek. Sindsdien zijn er drie inzichten die mijn leven hebben veranderd als het gaat om het maken van keuzes. De eerste is kiezen vanuit intuïtie. Intuïtie is een bepaald voorgevoel over de uitkomst van een beslissing. Het fijne van kiezen vanuit mijn intuïtie is dat mijn keuzeprocessen flink versneld zijn. Dat wil echter niet zeggen dat ik elke beslissing halsoverkop neem. Voor het luisteren naar mijn gevoel neem ik de tijd. Een oud cliché van mijn ouders (Heb je er wel goed over nagedacht?) heb ik sindsdien vervangen door de variant ‘Heb ik wel goed genoeg naar mijn gevoel geluisterd?

Ten tweede stel ik mezelf vrijwel altijd de vraag; ‘Wat is het ergste wat er kan gebeuren?’. Een simpele vraag met super veel impact. Ik beantwoord deze vraag vrijwel altijd met ‘vrij weinig’ of ‘helemaal niets’. Wellicht moet ik na 6 maanden weer ontslag nemen. Misschien kom ik tot de conclusie dat mijn partner en ik na drie mooie jaren niet meer bij elkaar passen. Of wellicht start ik tijdens mijn éénendertigste levensjaar (tipje van de sluier) een nieuwe studie omdat de kunst van het leven meer bij me past dan de commerciële wereld.  Foute keuzes bestaan niet. Je leert iets, of je hebt resultaat. Daar zit je groei.

De derde tool die ik inzet om de juiste keuzes te maken is het luisteren naar mijn kernwaarden. Kernwaarden zijn gewortelde overtuigingen die voor jou belangrijk zijn. Elke beslissing die ik neem leg ik langs de meetlat van mijn persoonlijke overtuigingen. Voor mij zijn dit liefde, vrijheid, plezier, verbinding en authenticiteit. Mijn kernwaarden vormen mijn kompas en geven me richting. Toen ik Gezond Gelukkig ben gestart stelde ik mezelf een paar vragen: Doe ik dit vanuit liefde en ervaar ik plezier bij wat ik doe? Voel ik vrijheid om mijn werk op mijn manier uit te voeren en mijn eigen dagen in te delen? Voel ik verbinding met mijn compagnon Alex en met hetgeen wij doen en voor staan? Vier keer gaf ik een volmondige JA! Lang leve de kernwaarden.

Meer info

Meer lezen of meer informatie ontvangen over onze eerstvolgende workshop? Kijk hieronder

Van slachtoffer naar succes

Van slachtoffer naar succes

Gelukkig en succesvol zijn, dat willen we allemaal. Tijd om eens te onderzoeken wat gelukkige en succesvolle mensen onderscheid. Wat zijn de cruciale verschillen in denkpatronen, gedrag en gewoonten? Wat doen zij anders of weten zij langer vol te houden dan anderen?...

Lees meer

Breathe to Freedom

workshop

Ervaar je regelmatig stress en spanning in je lichaam en verlang je naar meer rust in je hoofd? Heb je daarnaast het gevoel dat jouw ademhaling wel wat voller, dieper en ‘beter’ zou kunnen?Dan is de workshop Breathe to Freedom iets voor jou.
Wees trots op jezelf

Wees trots op jezelf

Het kost me vaak moeite om trots te zijn op mijn eigen prestaties, die ik soms niet eens meer zie. Het gevaar van negatieve gedachtenpatronen ligt op de loer. Tijd om uit deze spiraal te stappen en mijn focus te veranderen. Ben jij net als ik iemand die zich niet...

Lees meer
Fouten vieren, de snelweg naar succes

Fouten vieren, de snelweg naar succes

Je fouten vieren, heb je dat weleens gedaan? Eens goed stil staan bij een gemaakt fout, deze erkennen, benoemen en in het licht zetten. Niet, dat is een gemiste kans. Het maken van fouten en ze vervolgens onder de aandacht brengen is namelijk de snelste weg naar...

Lees meer

Gratis tips en updates over onze workshops ontvangen?

BTW: NL175947016B01    © 2019 Pieter Alexander Schop     Algemene voorwaarden Privacy Statement Cookie Verklaring
Share This

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten