Wees trots op jezelf

door | 22 feb 2019

Het kost me vaak moeite om trots te zijn op mijn eigen prestaties, die ik soms niet eens meer zie. Het gevaar van negatieve gedachtenpatronen ligt op de loer. Tijd om uit deze spiraal te stappen en mijn focus te veranderen. Ben jij net als ik iemand die zich niet altijd bewust is van zijn eigen prestaties? Vind je dat het altijd beter kan en vind je het moeilijk om trots te zijn op jezelf? Pak een kop koffie of thee en gun jezelf de tijd om dit artikel te lezen. Vandaag geef ik je tips om trots te zijn op jezelf. Op weg naar meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld.

Van actielijst naar goede voornemens
Ik start mijn computer en open de map ‘Persoonlijke Ontwikkeling’. Deze heilige map heb ik door de hectiek van alle dag al even niet geopend. Mijn oog valt op het document ‘Goede voornemens’. Toen ik een jaar geleden mijn beruchte actielijst heb verbrand, heb ik deze vriendelijk klinkende variant in de plaats genomen.

Gestructureerd als ik ben heb ik het document destijds keurig ingericht; dingen waar ik mee wil starten, dingen waar ik mee wil doorgaan en dingen waar ik mee wil stoppen. Ik kies bewust voor het woord willen in plaats van het woord moeten. Door willen centraal te zetten in je formulering neem je jouw eigen wensen serieus. Waar moeten zorgt voor stress, zorgt willen voor verlangens.

In mijn ‘goede voornemens lijst’ komen louter onderwerpen aan bod waar ik energie van krijg. Dingen die ik wil. Vol verwachting begin ik te lezen. Ik ga een kantoorruimte vinden. Ik ga een nieuw trainingsconcept uitwerken voor generatie Y. Ik ga mijn eigen website lanceren. Ik ga een opleiding tot ademcoach volgen. Ik voel de omvang van mijn hart toenemen wanneer ik dit hardop lees. Wat een energie.

Trots op jezelf
Ik krijg een glimlach op mijn gezicht. Nu ik het bovenstaande lijstje nog eens bekijk realiseer ik me dat ik al gestart ben met al mijn goede voornemens. Wanneer je elke dag een klein stapje zet zal je uiteindelijk realiseren hoe ver je bent gekomen. Soms is het nodig om hiervoor terug te kijken waar je vandaan komt. Wat ooit je startpunt is geweest. Vier in de tussentijd elk klein succes en wees trots op jezelf. Dit kan al door jezelf een schouderklopje te geven.

Wanneer je trots op jezelf bent zal je merken dat je zelfvertrouwen toeneemt. Je zult jezelf meer waarderen en krijgt meer motivatie om nieuwe initiatieven te ontplooien. Waar je vervolgens weer trots op kunt zijn. Zo kom je vanzelf in een positieve flow van trots en dankbaarheid. Op weg naar een lichter leven.

WORKSHOP

BREATHE TO FREEDOM

Wil je meer vrijheid, creativiteit en innerlijke rust in je leven?
Kom het ontdekken via de kracht van jouw adem.

Hierbij nog één keer kort mijn tips op een rijtje:

  • Wanneer een actielijst voor stress zorgt, vervang deze dan door een mooie lijst met goede voornemens.
  • Vervang ‘moeten’ door ‘willen’. Stress zal plaatsmaken voor verlangens.
  • Kijk af en toe terug naar waar je vandaan komt. Je zult dan beseffen hoe veel je al hebt bereikt.
  • En wees vervolgens trots op je prestaties en vier je succes. Dit kan al door jezelf een schouderklopje te geven.
  • Hieronder geef ik je nog een geweldige tip om trotsheid te oefenen.

Trotsheid oefenen
Ik daag je uit om elke avond tijdens het tandenpoetsen de vraag te stellen; ‘Waar ben ik trots op?’. Spreek het na het tandenpoetsen hardop uit en schrijf het vervolgens op in een boekje. Leg het boekje onder je bed en lees eens per week hardop terug wat je hebt opgeschreven. Haal voor elke diepe zin diep adem om de trotsheid ook echt te integreren in je lichaam. Voor je het weet ben je zo trots als een pauw.

Veel plezier met de oefening!

Pieter

Meer info

Meer lezen of meer informatie ontvangen over onze eerstvolgende workshop? Kijk hieronder

Van slachtoffer naar succes

Van slachtoffer naar succes

Gelukkig en succesvol zijn, dat willen we allemaal. Tijd om eens te onderzoeken wat gelukkige en succesvolle mensen onderscheid. Wat zijn de cruciale verschillen in denkpatronen, gedrag en gewoonten? Wat doen zij anders of weten zij langer vol te houden dan anderen?...

Lees meer

Breathe to Freedom

workshop

Ervaar je regelmatig stress en spanning in je lichaam en verlang je naar meer rust in je hoofd? Heb je daarnaast het gevoel dat jouw ademhaling wel wat voller, dieper en ‘beter’ zou kunnen?Dan is de workshop Breathe to Freedom iets voor jou.
Keuzes maken. Is dat nou zo moeilijk?

Keuzes maken. Is dat nou zo moeilijk?

Over twee weken loopt je arbeidscontract af. Je bent al enige tijd aan het solliciteren, maar het lukt je maar niet om die droombaan te vinden. Tijdens gesprekken voel je een gematigd enthousiasme. Je weet dit te verbloemen en kan jezelf een uur lang in een blije...

Lees meer
Fouten vieren, de snelweg naar succes

Fouten vieren, de snelweg naar succes

Je fouten vieren, heb je dat weleens gedaan? Eens goed stil staan bij een gemaakt fout, deze erkennen, benoemen en in het licht zetten. Niet, dat is een gemiste kans. Het maken van fouten en ze vervolgens onder de aandacht brengen is namelijk de snelste weg naar...

Lees meer

Gratis tips en updates over onze workshops ontvangen?

BTW: NL175947016B01    © 2019 Pieter Alexander Schop     Algemene voorwaarden Privacy Statement Cookie Verklaring
Share This

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten